blog preview image
  • 19-04-2025

Waarom je in Frankrijk geen zwemshort mag dragen (ja, echt waar)

Sta je daar. Vol goede zin, handdoek over je schouder, zonnebril op je hoofd, klaar om een duik te nemen in het Franse zwembad. Maar dan komt er een badmeester op je af met een blik alsof je net een kanonbal in het peuterbad hebt gedaan. “Non monsieur, pas de short de bain!” Pardon?

Welkom in Frankrijk, het land van wijn, stokbrood, lavendelvelden én... verplichte strakke zwembroeken. Geen grap. Zwemshorts – hoe chill ze ook zitten – zijn in heel veel Franse zwembaden simpelweg verboden. Maar geen stress: we leggen je uit waarom dat zo is, hoe je gênante omkleedmomentjes voorkomt én waar je wél gewoon je zwemshort mag dragen.

De Franse obsessie met hygiëne (en strakke kleding)

Laten we meteen met de deur in huis vallen: de grootste reden voor de “strakke zwembroek only”-regel is hygiëne. En eerlijk? Hij is best logisch als je er even over nadenkt.

Zwemshorts draag je vaak de hele dag door. Naar het zwembad, naar de supermarkt, naar het strand, naar de barbecue van de buren… je zit ermee op picknickbanken, in de auto, op je luchtbed – en al dat stof, zand, zweet, kruimels en zonnebrand neem je vervolgens vrolijk mee het zwembad in. Niet echt fris, hè?

Een strakke zwembroek daarentegen (denk: slip of jammer) trek je meestal pas aan vlak voor je het water in duikt. En die wordt zelden buiten het zwembad gedragen. Resultaat: minder vuil, minder troep in het water, en dus een schoner zwembad.

Regels zijn regels – vooral in Frankrijk

Frankrijk zou Frankrijk niet zijn zonder een flinke portie regels. En die regels worden ook serieus nageleefd. Dus als er bij de ingang van het zwembad een bord hangt met “shorts interdits”, dan bedoelen ze dat ook echt letterlijk.

De badmeester twijfelt niet. Zelfs als je zwemshort splinternieuw, schoon en speciaal voor het zwembad gekocht is – je komt er gewoon niet in. En nee, een discussie starten in je beste middelbareschool-Frans helpt ook niet. Je krijgt een vriendelijke, maar ferme “Non” terug.

Traditie en een tikje esthetiek

Dan is er nog een cultureel aspect. Fransen hebben – laten we het netjes zeggen – een duidelijke mening over hoe dingen eruit zouden moeten zien. En in de Franse zwembadtraditie hoort een strakke zwembroek er nu eenmaal bij.

Voor Fransen is het de norm, het hoort erbij, net zoals een stokbrood bij de lunch of wijn bij het diner. Dus ja, je valt met je wijde zwemshort gewoon uit de toon. Geen ramp natuurlijk, maar als je jezelf een beetje wil mengen tussen de locals, is een strak modelletje een slimme keuze.

Even wennen, maar eigenlijk best chill

We snappen het. Voor veel Nederlanders (en zeker mannen boven de 25) voelt een strakke zwembroek een beetje... bloot. Of alsof je per ongeluk in de verkeerde kleedkamer terecht bent gekomen. Maar geloof ons: je went eraan.

Sterker nog, veel zwemmers geven later toe dat het eigenlijk best lekker zwemt. Geen klotsend water in je short, geen opwaaiend pijpje bij het afzetten van de kant – gewoon gestroomlijnd glijden. Oké, misschien niet zo stijlvol als je favoriete boardshorts, maar wel functioneel. En wie weet rock je ’m beter dan je denkt.

Vakantieplekjes waar je wél je zwemshort aan mag houden

Nu denk je misschien: “Moet ik dan echt de hele vakantie rondlopen in een Speedo?” Gelukkig niet! Er zijn uitzonderingen.

Op veel campings met een eigen zwembad worden de regels wat losser gehanteerd. Vooral op campings die zich richten op internationale gasten (lees: veel Nederlanders en Duitsers) mag je soms gewoon je zwemshort aanhouden. Hetzelfde geldt voor sommige grote aquaparken of privéterreinen, waar de hygiëne-eisen net iets minder strikt zijn of waar men de regels liever een beetje laat vieren voor het vakantiegevoel.

Let op: dit verschilt per plek, dus check vooraf even de huisregels van je camping of vakantiepark. Bij VakantieDeal geven wij het gewoon alvast bij de accommodatie voor je aan of de strakke zwembroek verplicht is of niet.  En als je twijfelt: gewoon even vragen. In het ergste geval moet je ter plekke een strakke zwembroek kopen (die meestal bij de ingang hangt, vaak in knalkleuren waar je ogen van gaan tranen).

Waarom zijn mannen toch zo bang voor een strakke zwembroek?

Laten we eerlijk zijn: de meeste mannen vinden het idee van een strakke zwembroek... best wel spannend. Niet spannend als in “Joehoe, ik kan niet wachten!” – nee, spannend als in: “Oh nee, alles is zichtbaar.” En dat gevoel zit diep. Maar waar komt het eigenlijk vandaan? Lees hier alles over in onze blog "Waarom zijn mannen toch zo bang voor een strakke zwembroek"

Pro tip: bereid je voor en bespaar jezelf de stress

Niemand wil na een halfuur in de rij te hebben gestaan, weggestuurd worden bij de poort. Of – nog pijnlijker – zich moeten omkleden in een veel te klein kleedhokje in een veel te strak broekje dat je net gekocht hebt van je laatste kleingeld.

Dus onze tip: stop gewoon een strakke zwembroek in je koffer. Kost je een paar tientjes, neemt geen ruimte in, en je bent overal welkom. En mocht je ‘m echt niet willen dragen – dan heb je ‘m gewoon niet nodig. Win-win, toch?

Nog even op een rijtje:

  • In de meeste Franse (gemeentelijke) zwembaden zijn zwemshorts verboden
  • De reden: hygiëne, veiligheid en traditie
  • Strakke zwembroeken zijn de norm: slip of jammer, zwemboxer
  • Sommige campings en privézwembaden zijn soepeler
  • Altijd even checken van tevoren = geen verrassingen
  • En hé – je zwemt er nog beter mee ook!

Bonnes vacances – en vergeet je badmuts niet

O ja, als bonusregel: in sommige zwembaden in Frankrijk is ook een badmuts verplicht. Jawel. Vooral als je lang haar hebt, wordt er streng op gecontroleerd. Dus gooi er ook eentje in je tas. Je hoeft ‘m niet op op het strand, maar in het zwembad voorkomt het een hoop gedoe (en nat haar).

Of je nu gaat voor een chique Franse camping aan de Côte d’Azur, een knusse glamping in de Dordogne of een aquapark met 100 glijbanen – met een strak zwembroekje zit je altijd goed. Letterlijk én figuurlijk.